Przysmak leśniczego
Składniki: 40 dag kaszy gryczanej (4 torebki), 1/2 pieczonego lub duszonego dużego kurczaka, 2 cebule, 20 dag pieczarek, sok z cytryny, łyżeczka suszonych ziół (majeranek, tymianek, zioła prowansalskie), 5 łyżek oleju, przyprawa warzywna lub do zup w płynie, sól, pieprz
Wykonanie: kaszę ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem łyżeczki przyprawy, dokładnie odsączyć i wymieszać z trzema łyżkami oleju. Pieczarki oczyścić, cienko poszatkować i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na pozostałym tłuszczu, dodać pieczarki i dusić do miękkości na małym ogniu. Mięso obrać ze skórki i oddzielić od kości, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i pieczarek razem z kaszą i ziołami. Wymieszać na małym ogniu, ewentualnie doprawić.