Gulasz wołowy z groszkiem
Składniki: 50 dag wołowiny z rostbefu, duża cebula, 25 dag pieczarek, 1/2 szklanki wody, szklanka soku pomidorowego, puszka zielonego groszku konserwowego, mąka krupczatka zmieszana z solą, pieprzem i papryką, smalec i olej (pół na pół) do smażenia, zielenina
Wykonanie: pokrojone w drobną kostkę mięso obsypać mąką oraz przyprawami i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, zasmażyć razem przez 5 minut, podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, dodać pokrojone pieczarki, podlać sokiem pomidorowym, dodać odsączony groszek i, jeśli trzeba, całość doprawić do smaku. Kiedy pozostałe składniki gulaszu będą miękkie, rozłożyć porcje do kamionkowych kokilek, a przed podaniem obficie posypać zieleniną.
Ewa Podsiadły-Natorska/mp/kuchnia.wp.pl
Zbiór przepisów w oparciu o następujące pozycje książkowe:
"Warzywa", Hanna Szymanderska, Oficyna Wydawnicza Multico, Warszawa 2010
"Potęga warzyw", pod red. Jacka Fronczaka, wyd. Reader’s Digest, Warszawa 2005
"Kuchnia polska", Małgorzata Caprari, wyd. Bauer-Weltbild Media, Warszawa 2007
"Kuchnia polska. 1001 przepisów", Ewa Aszkiewicz, wyd. Publicat, Poznań 2008