Paprykarz jajeczny
Składniki: 2-3 spore cebule, 1 kg świeżej kolorowej papryki, małe opakowanie pomidorów w zalewie lub przecieru pomidorowego, 6-8 jajek ugotowanych na twardo, 1-2 ostre papryczki (lub spora szczypta ostrej papryki w proszku), oliwa lub olej słonecznikowy, sól i pieprz, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, garść posiekanych ziół (szczypiorek, kolendra)
Wykonanie: cebule posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną paprykę oraz rozgniecione widelcem pomidory w zalewie, dusić na małym ogniu do chwili, gdy papryka zmięknie, a sos zgęstnieje. Doprawić do smaku. Jajka obrać i pokroić na cząstki, dodać do gotowego sosu i dobrze wymieszać. Przed podaniem polać jogurtem i suto posypać ziołami. Pasuje do chleba albo ziemniaków.