Gulasz z marchewką, szalotką i piwem
Składniki: 500 g cielęciny pokrojonej w 2-cm kostkę, 3/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 2 łyżki oleju, 2-3 duże pieczarki bez nóżek pokrojone w kostkę, 8 dużych, drobno posiekanych szalotek (albo 1 cebula), 2 łyżki mąki, butelka ciemnego piwa, łyżka białego octu winnego, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 500 g dużej marchewki pokrojonej w 5-cm kawałki
Wykonanie: osuszyć mięso. Dodać pieprz oraz 1/4 łyżeczki soli. Rozgrzać olej w dużym żaroodpornym naczyniu na mocnym ogniu. Smażyć mięso partiami, po 3-4 minuty, aż nabierze brązowego koloru. Odłożyć na talerz. Zmniejszyć ogień. Wrzucić do naczynia pieczarki i szalotki. Smażyć około 5 minut, aż się przyrumienią. Mieszając, dodać mąkę. Wrzucić z powrotem mięso, wlać piwo, ocet winny, dodać tymianek i resztę soli. Zagotować. Dodać marchewkę. Przykryć, zmniejszyć gaz. Gotować godzinę i 15 minut na wolnym ogniu, aż cielęcina będzie gotowa. Przenieść mięso, marchewkę i pieczarki na półmisek. Sos gotować, aż zostanie go ok. 1/4 szklanki. Polać mięso sosem.
;