Bigos koniński
*Składniki: *1/2 główki włoskiej kapusty, 2 spore cebule, 1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub 3 łyżki koncentratu, 2 strąki kolorowej papryki, 40 dag kiełbaski lub parówek, 2 listki laurowe, szklanka esencjonalnego rosołu z kostki, mielona ostra papryka, sól, garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, tymianek, oregano, szczypiorek), 2-3 łyżki oliwy
*Wykonanie: *cebule pokroić w niewielką kostkę i zeszklić na tłuszczu. Kapustę oczyścić i jak najdrobniej poszatkować, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w makaronik i dodać do cebuli; dusić, nie rumieniąc do chwili, gdy warzywa zmiękną i staną się przezroczyste. Rosół wymieszać z koncentratem, podlać jarzynki i dusić na małym ogniu bez przykrycia 20 minut. Kiełbaskę pokroić w kostkę, dodać do bigosu i gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku i obficie posypać posiekaną zieleniną.
;