Chili z biała fasolą, pomidorami i kukurydzą
*Składniki: *2 łyżki oleju, duża cebula drobno posiekana, czerwona papryka grubo posiekana, mała marchewka pokrojona w kostkę, łodyga selera naciowego, pokrojona, 4 ząbki czosnku, posiekane, 3 łyżki chili, 2 łyżki słodkiej papryki, 2 łyżeczki suszonego oregano, łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 800 g pokrojonych pomidorów z puszki, 2 puszki (po 550 g) białej fasoli (cannellini), 450 g czarnej fasoli z puszki, odsączonej i przepłukanej, szklanka wody, 1/4 szklanki niezbyt słonego sosu sojowego, 300 g kukurydzy mrożonej lub z puszki
Wykonanie: rozgrzać olej na dość dużym ogniu w dużym teflonowym rondlu. Wrzucić cebulę, paprykę, marchewkę, seler i czosnek. Smażyć ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać chili, słodką paprykę, oregano i kmin rzymski. Wymieszać i smażyć jeszcze minutę. Dodać pomidory, fasolę, wodę i sos sojowy. Dusić bez przykrycia na maleńkim ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać kukurydzę. Wymieszać i dusić jeszcze 10 minut.
;