Sałatka z makreli z brązowym ryżem
Składniki: 1/2 makreli wędzonej, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1/2 papryki czerwonej, ogórek kiszony, szczypiorek posiekany, odrobina pieprzu i soli do smaku, 50 g suchego ryżu brązowego.
Sposób przygotowania: Makrelę dokładnie obrać z ości, wymieszać z jogurtem i pokrojonymi w drobną kosteczkę warzywami. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Połączyć wszystkie składniki i gotowe.
- Ta sałatka jest idealną propozycją na zimę. To właściwie kompletne danie. W sałatce mamy warzywa, ryż i rybę - cały pełnowartościowy posiłek. Ryż brązowy to częściowo obłuskane ziarno ryżu, z którego usunięto tylko niejadalną łuskę. Usuwając jeszcze zewnętrzne warstwy otrzyma się ryż biały. Jednak to właśnie te zewnętrzne warstwy zawierają wszystko to co najzdrowsze, czy składniki mineralne i witaminy oraz błonnik. To także potężna dawka mikro i makroelementów takich, jak: selen, cynk, żelazo, wapń, magnez - tłumaczy Dominika Dietrich-Stefankiewicz. - Zimą powinno się też zwrócić uwagę na spożywanie tłustych gatunków ryb, które są bogate w kwasy omega -3. Makrela zawiera selen, składnik mineralny, który ma ogromny wpływ na odporność naszego organizmu. Warto jednak pamiętać, aby nie jeść jej zbyt często, ponieważ jedynie optymalne ilości nie zaszkodzą naszemu zdrowiu.