Sałatka z brokułami, papryką czerwoną, fetą i makaronem z pełnego ziarna
Składniki: 1/2 główki brokułów, 1/2 średniej papryki czerwonej, 40 g sera typu feta półtłustego, 50 g makaronu z pełnego ziarna, 1 łyżeczka oliwy, świeży pieprz.
Sposób przygotowania: Makaron ugotować al'dente. Jeśli sałatki nie zjadamy od razu po przygotowaniu, to makaron można zapakować osobno i podgrzać przed zjedzeniem sałatki. Brokuły ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru (uważać, aby nie rozgotować warzywa). Podzielić na różyczki i wymieszać z pokrojoną papryką i serem feta. Składniki dodajemy do makaronu, doprawiamy pieprzem, polewamy oliwą i gotowe.
- Zimą sałatki z samych warzyw nie specjalnie nam smakują. Często po zjedzeniu takiej sałatki jest nam zimno i mamy ochotę na coś słodkiego. Sałatki z makaronem są bardziej kaloryczne, ale właśnie w chłodne dni potrzebujemy takiego posiłku - tłumaczy pani dietetyk. - Makaron z pełnego ziarna, oprócz węglowodanów, dostarczy nam także cennych składników mineralnych. Osoby, które nie tolerują glutenu, mogą sięgnąć po makaron gryczany.