Kuchnia na chłody: sałatki na ciepło
Warzywnie i rozgrzewająco
Nasze zimowe menu zasadniczo różni się od letniego. Znacznie chętniej sięgamy po mięsa i ciężkie sosy. Przede wszystkim jednak nasz organizm domaga się jedzenia "na ciepło". Ta zmiana kulinarnych upodobań nie jest niczym niezwykłym. Nasza ekspertka przygotowała kilka propozycji na zimowe sałatki z powszechnie dostępnych składników. Są pyszne, rozgrzewają i dodają energii.
Nasze zimowe menu zasadniczo różni się od letniego. Znacznie chętniej sięgamy po mięsa i ciężkie sosy. Przede wszystkim jednak nasz organizm domaga się jedzenia "na ciepło". Ta zmiana kulinarnych upodobań nie jest niczym niezwykłym. To naturalna reakcja na temperaturę otoczenia. Tyle tylko, że od dawna już nie żyjemy w niedogrzanych chatach, a dzięki nowym technikom przechowywania i eksportowaniu żywności, nie jesteśmy skazani na monotonne pożywienie, oparte na kilku jedynie dostępnych zimą składnikach. Do tego wystarczy odrobina fantazji i innego spojrzenia na jedzenie, a nasze zimowe dania mogą być zarówno rozgrzewające, jak i pełne letnich witamin.
Sałatki kojarzą nam się z typowo letnim posiłkiem. Są lekkie, niskokaloryczne i raczej chłodzą niż rozgrzewają organizm. Możemy to jednak zmienić i to bardzo łatwo. Tym bardziej, że zimą nasz organizm bardzo potrzebuje witamin i cennych składników odżywczych zawartych w warzywach. - Zimą można przygotować sałatki, które będą dostarczać odpowiednią ilość energii i składników odżywczych - mówi dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety, Dominika Dietrich-Stefankiewicz. - O tej porze roku zazwyczaj chętniej sięgamy po ciepłe dania, dlatego przygotujmy sałatki na ciepło. Nasza ekspertka przygotowała kilka propozycji na zimowe sałatki z powszechnie dostępnych składników.