Surowe gruszki
O ile gotowana z ziołami gruszka, zdaniem św. Hildegardy, mogła działać leczniczo np. w przypadku migreny, o tyle surowy owoc uważany był przez nią za szkodliwy. "Powoduje migrenę i ucisk w piersiach (...) tak, że sok ów twardnieje wokół wątroby i wokół płuc niczym osad ołowiany czy kamień winny, i na skutek tego w wątrobie i (...) płucach często powstają ciężkie choroby".
Zdaniem Barbary Dąbrowskiej-Górskiej, najpoważniejszy zarzut jaki możemy postawić gruszce, to fakt, że jest "owocowym przeciętniakiem". - Jak każdy owoc, jedzony z umiarem ze względu na zawartość cukru, zawiera sporo witamin i cennych mikroelementów, jednak niczym szczególnym się nie wyróżnia. Warto wspomnieć jedynie o jej sycących właściwościach i sporej zawartości rozpuszczalnego w wodzie błonnika - tłumaczy dietetyczka.