Olej sezamowy
Olej otrzymywany przez tłoczenie na zimno ziaren sezamu. W zależności od technologii produkcji, może mieć jasno lub ciemnożółty, a nawet brązowy kolor. Do celów spożywczych wykorzystuje się właśnie ten najciemniejszy, o mocnym aromacie i zdecydowanym smaku. Jak na olej roślinny zawiera dość dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, a także do 40 proc. kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i ok. 40 proc. kwasów wielonienasyconych. Ze względu na taki skład, nie powinno się go podgrzewać do temperatury wyższej niż 70 st. C. Najlepiej dodawać go do sałatek, surówek oraz ciepłych dań. Absolutnie nie nadaje się do smażenia. Spożywanie oleju sezamowego poprawia profil lipidowy, więc ma mieć znaczenie w profilaktyce przeciwcholesterolowej. Po otwarciu należy go zużyć w ciągu 5-6 miesięcy.