Który olej do smażenia, a który do sałatki?
Co wybrać?
Większość z nas ma w domu tylko jeden rodzaj roślinnego tłuszczu i używa go praktycznie do wszystkiego. W ten sposób nie tylko nie wykorzystujemy cennych właściwości różnych olejów, ale też często narażamy własne zdrowie
Większość z nas ma w domu tylko jeden rodzaj roślinnego tłuszczu i używa go praktycznie do wszystkiego. W ten sposób nie tylko nie wykorzystujemy cennych właściwości różnych olejów, ale też często narażamy własne zdrowie. Każdy z nich ma inny smak i zapach, ale przede wszystkim skład, a co za tym idzie, inaczej oddziałuje na nasz organizm. Przeznaczone są też do różnych celów. Które nadają się do smażenia lub duszenia, a które najlepsze są do sałatki, tłumaczy Agata Białek, specjalistka ds. żywienia człowieka z Poradni Dietosfera.
Oliwa z oliwek
Zależnie od odmiany, oliwy mają różny smaki i aromaty, a także barwy - od jasnozielonej przez żółtawą aż do mętnej zielonożółtej. Oliwa składa się głównie z kwasów tłuszczowych jednonienasyconych - w tym oleinowego (omega-9). Posiada także ok. 10 proc. kwasów wielonienasyconych (z grup omega-3 i -6), a także nieco kwasów tłuszczowych nasyconych. Jest bogata w witaminę E oraz polifenole z oliwek - wartościowe składniki prozdrowotne.
AD/mmch