Olej rzepakowy
Posiada neutralny smak i aromat - wydobywa więc naturalny smak potraw, nie zakłócając go. Wyróżnia się też najmniejszą ilością kwasów tłuszczowych nasyconych, których ograniczenie jest wskazane w codziennej diecie. Zawiera też prawie tyle samo dobrych kwasów omega-9, co oliwa, a nawet nieco więcej kwasów omega-3. Czyni go to dobrą, tanią i łatwo dostępną alternatywą dla oliwy. Jest jednak niedoceniany, a przecież jego właściwości są cenne w profilaktyce i terapii chorób układu krążenia. Ze względu na dość wysoki punkt dymienia i dużą stabilność kwasów tłuszczowych można używać go także do obróbki cieplnej, w tym smażenia. Mimo wszystko nie należy przesadzać z czasem pozostawiania go na rozgrzanej patelni. Najlepiej smażyć krótko, na niewielkiej ilości tłuszczu, na patelni z powłoką ograniczającą przywieranie. Nie powinno się też dolewać świeżego oleju do smażącego się na patelni. Warto także jeść go na surowo, dodając do zimnych lub lekko ciepłych potraw. Olej rzepakowy - jak wszystkie oleje, najlepiej
przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Błędem jest trzymanie oleju na szafce obok gorącej kuchni.