Olej lniany
Otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu. Posiada żółtawą barwę i intensywny, gorzki zapach. Ponad 50 proc. jego kwasów tłuszczowych to kwasy omega-3 (kwas linolenowy), zawiera też w mniejszym stopniu kwasy omega-6, omega-9 i nasycone kwasy tłuszczowe. Taki skład sprawia, że bardzo łatwo się utlenia i traci cenne właściwości - nabierając jednocześnie szkodliwych. Nie nadaje się do długiego przechowywania. Trzymamy go najwyżej 2 miesiące, rafinowany trochę dłużej - do 6 miesięcy. Koniecznie w szklanej ciemnej butelce, w chłodnym miejscu - dobra będzie lodówka. Kwasy omega-3 zawarte w oleju lnianym mogą wspomagać profilaktykę nowotworów, są także korzystne dla osób z chorobami układu krążenia, z wysokim poziomem cholesterolu. Warto go używać, pod warunkiem właściwego przechowywania, ale wyłącznie na surowo!