Inne oleje
Mówiąc o olejach szczególnie często wspomina się o kwasach omega-9 (np. oleinowy), omega-6 (np. linolowy), a także omega-3 (zwłaszcza alfa-linolenowym). Są też jednak mniej znane kwasy tłuszczowe, o bardzo korzystnych prozdrowotnych właściwościach. Należą do nich kwas stearydonowy i gamma-linolenowy - oba z grupy omega-3. Dużą zawartość kwasu gamma-linolenowego posiada olej z ogórecznika lekarskiego - delikatny o lekko żółtawym zabarwieniu. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe wielonienasycone, nie nadaje się więc do podgrzewania. Inne oleje o dość znaczącej zawartości kwasu gamma-linolenowego to olej z grzybów Mucor javanicus, olej z wiesiołka dwuletniego, olej ze żmijowca (Echium) oraz olej z nasion czarnych porzeczek. Wykazują właściwości przeciwzapalne i terapeutyczne w schorzeniach przebiegających ze stanem zapalnym, takich jak miażdżyca, choroby skóry i wiele innych. Są też cenne w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów, a także poprawiają profil lipidowy krwi.