Springrolsy z krewetkami
Składniki: 2 czerwone papryki, 1 ogórek zielony, 16 listków rukoli, 16 listków szpinaku "baby", mały pęczek szczypiorku, 16 krewetek, 16 sztuk papieru ryżowego w małych arkuszach. Sos: 6 łyżek sosu chili, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wody, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżka startej skórki z limonki.
*Przygotowanie: *wymieszać składniki sosu. Odstawić. Papier ryżowy zwilżyć, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krewetki ugotować na parze. Mrożone, rozmrozić i przelać gorącą wodą. Paprykę, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki. Ogórki umyć i pokroić w słupki. Szpinak, rukolę i szczypiorek umyć i osuszyć. Szczypiorek pokroić. Układać porcję warzyw i krewetkę w połowie każdego arkusza papieru, założyć drugą połową i zwijać zgrabne zawiniątka. Podawać z sosem.