Grillowane krewetki i zielony kuskus
Składniki: 3-4 łyżki oleju, chilli, czosnek, świeży imbir, 1/2 limonki, krewetki, 1/2 opakowania kuskus, 2 pęczki natki pietruszki, 1/2 pęczka koperku, 2 garści rukoli, sok z 1 cytryny, prażone orzeszki piniowe, suszone pomidory w zalewie.
*Przygotowanie: *oczyszczone krewetki wrzucamy do miski, całość polewamy olejem z chilli i czosnkiem, ścieramy świeży imbir oraz wyciskamy sok z połowy limonki, dokładnie wymieszać. Wkładamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a następnie grillujemy kilka minut z każdej strony, do zrumienienia. Kuskus przygotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zalewamy go wodą lub bulionem warzywnym. W naczyniu blendera umieszczamy pęczek natki pietruszki, koperek, garść rukoli i wyciśnięty sok z cytryny - całość miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Gotowy kuskus należy rozdrobnić widelcem, żeby nie powstały grudki. Następnie dodajemy do niego otrzymaną zieloną pastę. Całość musimy dobrze wymieszać, dodajemy przygotowaną pastę. Kroimy na drobne kawałki suszone pomidory, dorzucamy do miski z kuskusem. Na koniec dodajemy podprażone orzeszki piniowe.