Zupa z owocami morza po tajsku
Składniki: 100 g białej ryby, 100 g świeżego łososia, 12 krewetek, 100 g grzybów shitake, 200 ml mleka kokosowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, odrobina sosu sojowego, połowa posiekanej papryki chili, 3 ząbki czosnku, limonka, pęczek świeżej kolendry, łyżeczka brązowego cukru.
Przygotowanie: obierz i posiekaj czosnek. Dodaj go do bulionu. Następnie wrzuć do zupy pokrojone w paski grzyby, imbir i chili. Wszystko gotuj 5 minut. Ryby pokrój na niewielkie kawałki. Dodaj je oraz krewetki do bulionu i gotuj następne 2 minuty. Do bulionu wsyp cukier, wlej mleko kokosowe i sos sojowy. Z limonki wyciśnij sok, kolendrę posiekaj. Oba składniki dodaj do zupy. Gotuj ją jeszcze przez chwilę i serwuj. Tajską zupę możesz podawać z makaronem ryżowym. Smak potrawy wzbogaci trawa cytrynowa.