Co w nich siedzi?
Krewetki, dzięki niepowtarzalnemu smakowi oraz zdrowotnym właściwościom, znalazły swoje miejsce na stołach smakoszy na całym świecie. Te skorupiaki są źródłem idealnie przyswajanego białka tak ważnego w zdrowej, zbilansowanej diecie. Te owoce morza mają niewiele tłuszczu, zawierają zaledwie 98 kalorii w 100 g, a dodatkowo bogate są w witaminy B12, B3 i cynk.
Rozróżniamy wiele odmian tych smakowitych skorupiaków. Na całym świecie dostępnych jest ponad 300 ich rodzajów. Ich rozmiar, a co za tym idzie cenę określa się liczbą krewetek mieszczących się w funcie (ok. 450 g). Stąd też oznaczenia np. 16/21 czy 31/40 (minimalna i maksymalna ilość krewetek na funt). Największym jadalnym przysmakiem jest krewetka królewska (olbrzymia). Cenione są też krewetki tygrysie. Z kolei do najpopularniejszych należą z kolei małe krewetki - północne oraz głębokowodne.
Dla wielu osób ma zasadnicze znaczenie, dania z ich udziałem są proste w przygotowaniu. Oto kilka inspirujących propozycji podania krewetek.