Kotlety sojowe
W sklepach ze zdrową żywnością bez trudu kupimy gotowe kotlety sojowe, jednak często nie zachwycają one smakiem. Dlatego warto spróbować przygotować je własnoręcznie, szczególnie, że zadanie nie należy do specjalnie skomplikowanych.
Soja to bardzo wartościowy produkt naturalny i świetne źródło łatwo przyswajalnego białka, ale także licznych mikroelementów, m.in. potasu, który wpływa na prawidłowe działanie układu nerwowego oraz mięśni. Do przyrządzenia kotletów warto wykorzystać nie tylko ziarna soi, ale także trochę suszonych grzybów, które dodadzą potrawie aromatu. Oba produkty należy namoczyć na noc. Następnego dnia soję gotujemy, wystudzamy, a później miksujemy z grzybami, surowym jajkiem, startym ząbkiem czosnku i posiekaną natką pietruszki. Dla poprawienia konsystencji możemy też dodać trochę czerstwej bułki namoczonej w bulionie warzywnym. Formujemy kotleciki i smażymy na złoty kolor.