Kotlety z fasoli adzuki
Okrągłe bordowe nasiona rośliny z rodziny bobowatych są bardzo cenione w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza w Japonii. W 25 procentach składają się z białek i dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów, a także żelaza, wapnia oraz cennego kobaltu.
Przez wegetarian fasola adzuki jest chętnie stosowana jako zamiennik mięsa. Można z niej przygotować np. smakowite kotlety. Trzeba pamiętać, żeby przed przygotowywaniem potrawy namoczyć ziarna w wodzie na co najmniej 12 godzin. Później fasolę gotujemy do miękkości i miksujemy z podsmażoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odrobiną sosu sojowego, posiekaną kolendrą i słodką papryką. Jeśli masa jest za rzadka, warto dodać do niej trochę płatków owsianych. Po uformowaniu kotlety smażymy na złocisty kolor. RAF/mp/WP Kuchnia