Brukiew
Nie jest zbyt popularna, może ze względu na fakt, że kiedyś była nazywana "jedzeniem biedoty". Teraz powoli wraca do łask, głównie za sprawą zwolenników ekologicznej żywności. Powinny ją docenić osoby dbające o linię - jest sycąca, a jednocześnie niskokaloryczna (36 kcal/100 g). Młodą słodkawą brukiew można chrupać na surowo albo przetwarzać podobnie jak ziemniaki. Świetnie smakuje też zupa brukwiowa. Warzywo posiada sporo cennych właściwości, zawiera dużo witaminy C i soli mineralnych. Dzięki zawartości związków siarki wzmacnia włosy i pomaga w chorobach skóry. Ostatnie badania dowodzą, że sprawdza się także w profilaktyce antyrakowej - to za sprawą glukozynolatów, związków chemicznych, które przeciwdziałają czynnikom rakotwórczym. W medycynie ludowej brukiew uważa się za środek moczopędny i wykrztuśny.