Korzenie, które warto jeść
Mnóstwo witamin
Może nie zawsze wyglądają apetycznie i nie zawsze pięknie pachną. Za to jadalne korzenie mają moc i mnóstwo witamin. Warto wykorzystać je właśnie teraz, gdy o warzywa prosto z grządki bardzo trudno. Po jakie korzenie warto więc sięgnąć?
Może nie zawsze wyglądają apetycznie i nie zawsze pięknie pachną. Za to jadalne korzenie mają moc i mnóstwo witamin. Warto wykorzystać je właśnie teraz, gdy o warzywa prosto z grządki bardzo trudno. Po jakie korzenie warto więc sięgnąć?
Marchew
Korzeń marchewki to naturalna skarbnica cennych wartości odżywczych. Najważniejszym składnikiem jest jednak beta-karoten, czyli prowitamina A. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu - odpiera ataki bakterii i wirusów, poprawia wzrok, przede wszystkim jednak jest silnym przeciwutleniaczem. Oprócz tego warzywo bogate jest w witaminy B1, B2, PP, K i C. Wszystkim dbającym o urodę i sylwetkę marchew dostarcza ważnych związków mineralnych, takich jak wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez, jod oraz potas - to im właśnie zawdzięczamy jędrne ciało, piękną cerę i karnację skóry oraz zdrowe i mocne włosy i paznokcie.
AD/mmch