Seler
Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, oprócz tego wapń, potas i cynk, a dodatkowo nieco magnezu i żelaza. Ponadto zawiera wit. A, E, C oraz - co wyjątkowe - naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. To warzywo może też podkręcić libido! Chociaż nie prezentuje się atrakcyjnie, często traktowany jest jak afrodyzjak, ponieważ zawiera związki podobne do androstenonu - ludzkiego feromonu. Poza tym w selerze znajdują się też flawonoidy i furanokumaryny, które mają silne działanie przeciwzapalne, antyutleniające, rozkurczające i moczopędne. Warto go jeść, bo ułatwia przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tj. kwas moczowy, który w organizmie zamienia się w kryształki odkładające się w stawach i powodujące skazę moczanową oraz silne bóle.