Rzodkiew
Rzodkiew może występować w różnych kształtach i kolorach, a nie tylko w postaci czerwonej rzodkiewki. Coraz bardziej popularna jest np. biała odmiana (daikon, japońska), która - jak wykazują badania - może zmniejszać stężenie glukozy oraz insuliny we krwi. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do sałatek i surówek, dobrze smakuje też gotowana lub smażona. Za to czarna rzodkiew, często nazywana też czarną rzepą, najczęściej wykorzystywana jest do celów medycznych. Olejki gorczyczne, które uwalniają się np. gdy ścieramy korzeń na tarce, mają bardzo silne działanie - intensywnie zwiększają ukrwienie skóry, pobudzają wydzielanie śliny, soków trawiennych i żółci. Rzepa zawiera też fitoncydy, czyli substancje podobne do antybiotyków, które hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych. W bulwach rzepy jest również rafanina i rafanol (związki siarkowe) o działaniu odkażającym i przeciwłojotokowym, a ponadto cukry, enzymy, duże ilości witaminy C, B1 i B2, PP oraz sole mineralne - głównie potasu, żelaza, wapnia,
magnezu, siarki i fosforu.