Jak wybierać fenkuł?
Kupując ten produkt trzeba zwracać uwagę na stan bulwy. Najlepiej jeśli jest biała, twarda i na górze ma małe listki. Miękka i żółtawa może świadczyć o kiepskim smaku i nieświeżości. Fenkuł powinno się przechowywać w lodówce przez tydzień - jeśli jest cały i zużyć jak najszybciej, jeśli został przekrojony. Koper włoski może być jedzony na surowo, duszony, gotowany i pieczony. Wbrew pozorom jest łatwy w obejściu.
Przed wykorzystaniem w kuchni trzeba go oczyścić, usunąć natkę i zewnętrzne twarde warstwy. Następnie przekroić bulwę na pół i w mandolinie, bądź ostrym nożem pokroić na cienkie plasterki. Namoczenie go w zimnej wodzie przez kilka minut nada mu kruchości. Anyżkowy smak nie dla każdego jest atutem, warto wiedzieć, że bulwa traci go pod wpływem obróbki termicznej.