Koper włoski w kuchni, czyli jak wykorzystać fenkuł
None
Warzywo wyjątkowe
Koper włoski, inaczej fenkuł, we współczesnej Polsce nie jest zbyt popularny, ale coraz częściej można go znaleźć w sklepach i na bazarkach. Znany jest głównie z herbatek i naparów, dobrych na wzmożenie laktacji u kobiet karmiących oraz jako środek pomagający na męczące kolki u dzieci. Można go jeść po obróbce termicznej jako dodatek do zup lub towarzystwo dla ryby z piekarnika, ale świetnie smakuje też na surowo w sałatkach - najlepiej komponuje się z pomarańczą lub jabłkiem. W dodatku to wyjątkowo zdrowy produkt.
Niedoceniane źródło cennych składników
Jest to roślina, która lubi ciepło i występuje w krajach basenu Morza Śródziemnego. Ma kształt białej dużej bulwy z natką i wyróżnia ją bardzo charakterystyczny anyżkowy zapach. Koper włoski kiedyś był znany głównie ze swoich medycznych właściwości: pomaga przy przeziębieniu - ma działanie wykrztuśne, wspomaga układ pokarmowy, działa moczopędnie, przeciwbólowo i antybakteryjne. Bogaty jest w witaminę C i A, witaminy z grupy B oraz potas. Używany jest w dużej mierze jako przyprawa. Ale warto wykorzystać go także w kuchni. Oto kilka podpowiedzi.
Jak wybierać fenkuł?
Kupując ten produkt trzeba zwracać uwagę na stan bulwy. Najlepiej jeśli jest biała, twarda i na górze ma małe listki. Miękka i żółtawa może świadczyć o kiepskim smaku i nieświeżości. Fenkuł powinno się przechowywać w lodówce przez tydzień - jeśli jest cały i zużyć jak najszybciej, jeśli został przekrojony. Koper włoski może być jedzony na surowo, duszony, gotowany i pieczony. Wbrew pozorom jest łatwy w obejściu.
Przed wykorzystaniem w kuchni trzeba go oczyścić, usunąć natkę i zewnętrzne twarde warstwy. Następnie przekroić bulwę na pół i w mandolinie, bądź ostrym nożem pokroić na cienkie plasterki. Namoczenie go w zimnej wodzie przez kilka minut nada mu kruchości. Anyżkowy smak nie dla każdego jest atutem, warto wiedzieć, że bulwa traci go pod wpływem obróbki termicznej.
Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Fenkuł można dodać do sałatki z sosem winegret. Tego typu sałatka jest dobrą przekąską w sytuacji, kiedy chcemy odciążyć nieco żołądek. Fenkuł słynie ze swoich pro zdrowotnych właściwości na układ trawienny.
*Składniki: *1 bulwa fenkułu, 1 pomarańcza, oliwa z oliwek, sok z cytryny, szczypta soli do smaku.
Przygotowanie: Bulwę oczyścić z twardych, zewnętrznych warstw. Podzielić na dwa kawałki, wyciąć twardy środek i poszatkować na cienkie plasterki. Całą pociętą bulwę wrzucić na chwilę do bardzo zimnej wody - ten zabieg nada jej kruchości. Po odsączeniu i osuszeniu ułożyć wszystkie kawałki na talerzu i przykryć plastrami, obranej pomarańczy. Wszystko razem posolić, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Zapiekany fenkuł z serem
Składniki: 1 bulwa kopru włoskiego, oliwa z oliwek, 2-3 duże ząbki czosnku, garść parmezanu, sól i pieprz do smaku.
*Przygotowanie: *oczyszczony koper podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać oliwę, zgnieciony czosnek, przyprawy i piec przez 20 minut w 220 stopniach C. Po wyjęciu, całość posypać parmezanem.
Zupa z fenkułem
*Składniki: *2 bulwy kopru włoskiego, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1 por, 2 ziemniaki, 2 łyżki masła, sól, pieprz, tymianek.
Przygotowanie: umyty i osuszony fenkuł pokroić w kostkę i razem z porem dusić na maśle. W drugim garnku zalać niewielką ilością wody pozostałe warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę, ziemniaki. Kiedy warzywa na patelni zmiękną, dodać je do gotującej się wody. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Gotować do miękkości - można dodatkowo zmiksować. Na koniec dodać łyżkę masła i wymieszać.
Magda Pałkus/saladbook.com.pl