Koper włoski w kuchni, czyli jak wykorzystać fenkuł

None

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 6Warzywo wyjątkowe

Obraz
© 123RF.COM

Koper włoski, inaczej fenkuł, we współczesnej Polsce nie jest zbyt popularny, ale coraz częściej można go znaleźć w sklepach i na bazarkach. Znany jest głównie z herbatek i naparów, dobrych na wzmożenie laktacji u kobiet karmiących oraz jako środek pomagający na męczące kolki u dzieci. Można go jeść po obróbce termicznej jako dodatek do zup lub towarzystwo dla ryby z piekarnika, ale świetnie smakuje też na surowo w sałatkach - najlepiej komponuje się z pomarańczą lub jabłkiem. W dodatku to wyjątkowo zdrowy produkt.

/ 6Niedoceniane źródło cennych składników

Obraz
© 123RF.COM

Jest to roślina, która lubi ciepło i występuje w krajach basenu Morza Śródziemnego. Ma kształt białej dużej bulwy z natką i wyróżnia ją bardzo charakterystyczny anyżkowy zapach. Koper włoski kiedyś był znany głównie ze swoich medycznych właściwości: pomaga przy przeziębieniu - ma działanie wykrztuśne, wspomaga układ pokarmowy, działa moczopędnie, przeciwbólowo i antybakteryjne. Bogaty jest w witaminę C i A, witaminy z grupy B oraz potas. Używany jest w dużej mierze jako przyprawa. Ale warto wykorzystać go także w kuchni. Oto kilka podpowiedzi.

/ 6Jak wybierać fenkuł?

Obraz
© Shutterstock.com

Kupując ten produkt trzeba zwracać uwagę na stan bulwy. Najlepiej jeśli jest biała, twarda i na górze ma małe listki. Miękka i żółtawa może świadczyć o kiepskim smaku i nieświeżości. Fenkuł powinno się przechowywać w lodówce przez tydzień - jeśli jest cały i zużyć jak najszybciej, jeśli został przekrojony. Koper włoski może być jedzony na surowo, duszony, gotowany i pieczony. Wbrew pozorom jest łatwy w obejściu.

Przed wykorzystaniem w kuchni trzeba go oczyścić, usunąć natkę i zewnętrzne twarde warstwy. Następnie przekroić bulwę na pół i w mandolinie, bądź ostrym nożem pokroić na cienkie plasterki. Namoczenie go w zimnej wodzie przez kilka minut nada mu kruchości. Anyżkowy smak nie dla każdego jest atutem, warto wiedzieć, że bulwa traci go pod wpływem obróbki termicznej.

/ 6Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy

Obraz
© Fotolia

Fenkuł można dodać do sałatki z sosem winegret. Tego typu sałatka jest dobrą przekąską w sytuacji, kiedy chcemy odciążyć nieco żołądek. Fenkuł słynie ze swoich pro zdrowotnych właściwości na układ trawienny.

*Składniki: *1 bulwa fenkułu, 1 pomarańcza, oliwa z oliwek, sok z cytryny, szczypta soli do smaku.

Przygotowanie: Bulwę oczyścić z twardych, zewnętrznych warstw. Podzielić na dwa kawałki, wyciąć twardy środek i poszatkować na cienkie plasterki. Całą pociętą bulwę wrzucić na chwilę do bardzo zimnej wody - ten zabieg nada jej kruchości. Po odsączeniu i osuszeniu ułożyć wszystkie kawałki na talerzu i przykryć plastrami, obranej pomarańczy. Wszystko razem posolić, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

/ 6Zapiekany fenkuł z serem

Obraz
© Fotolia

Składniki: 1 bulwa kopru włoskiego, oliwa z oliwek, 2-3 duże ząbki czosnku, garść parmezanu, sól i pieprz do smaku.

*Przygotowanie: *oczyszczony koper podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać oliwę, zgnieciony czosnek, przyprawy i piec przez 20 minut w 220 stopniach C. Po wyjęciu, całość posypać parmezanem.

/ 6Zupa z fenkułem

Obraz
© Fotolia

*Składniki: *2 bulwy kopru włoskiego, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1 por, 2 ziemniaki, 2 łyżki masła, sól, pieprz, tymianek.

Przygotowanie: umyty i osuszony fenkuł pokroić w kostkę i razem z porem dusić na maśle. W drugim garnku zalać niewielką ilością wody pozostałe warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę, ziemniaki. Kiedy warzywa na patelni zmiękną, dodać je do gotującej się wody. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Gotować do miękkości - można dodatkowo zmiksować. Na koniec dodać łyżkę masła i wymieszać.

Magda Pałkus/saladbook.com.pl

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców