Pierogi z mięsem i jajkiem
Pyszne pierogi można zrobić z gotowego ciasta francuskiego.
Usmażyć 10 dkg pokrojonego w kostkę wędzonego surowego boczku, w połowie smażenia dorzucić drobno posiekaną cebulę. Dodać 25 dkg ugotowanego zmielonego mięsa, doprawić pieprzem, przesmażyć i ostudzić.
Ciasto francuskie cienko rozwałkować i pokroić na 8 dużych kwadratów. Każdy kwadrat po kolei wkładać do miseczki, tak aby ciasto utworzyło kieszonkę, ułożyć na dnie warstwę mięsa, ostrożnie wbić jajko, tak żeby żółtko się nie rozlało, posypać je startym żółtym serem i dokładnie zlepić brzegi, a potem wyjąć z miseczki i ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec w gorącym piekarniku mniej więcej 20 minut. Podawać gorące, z zieloną sałatą.