Rolada z komosą
Składniki na ciasto: 250 g startej marchwi, 125 g masła, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki gryczanej, 1 łyżeczka soli. Farsz: 100 g ugotowanej kaszy gryczanej, 100 g ugotowanej soczewicy czerwonej, 100 g ugotowanej komosy, 1 jako, 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu, szczypta lubczyku, 1 pęczek natki pietruszki i szczypiorku, 1 cebula, 1 łyżka masła klarowanego.
*Przygotowanie: *na maśle klarowanym podsmaży cebulkę. Dodaj ostudzone kasze i dopraw do smaku. Dodaj posiekaną pietruszkę i szczypiorek oraz roztrzepane jajko i wymieszaj. W dużej misce połącz marchewkę, przesiane mąki, masło i sól. Połącz składniki do powstania jednolitej masy, a następnie rozwałkuj ciasto i nałóż ostudzony farsz. Całość zwiń jak roladę i włóż do natłuszczonej formy od keksa. Piecz 40 minut w 180 stopniach. Zostaw w piekarniku do lekkiego ostygnięcia i podawaj.