Komosa ryżowa - pomysł na smaczne i zdrowe danie
Te niepozorne ziarenka zawierają więcej wapnia niż mleko i więcej zdrowych tłuszczów niż którekolwiek ze znanych nam zbóż. Dzięki swym niezwykłym wartościom odżywczym komosa ryżowa zaliczana jest do tzw. superproduktów.
Złoto Inków
Te niepozorne ziarenka zawierają więcej wapnia niż mleko i więcej zdrowych tłuszczów niż którekolwiek ze znanych nam zbóż. Dzięki swym niezwykłym wartościom odżywczym komosa ryżowa zaliczana jest do tzw. superproduktów. Co dokładnie w niej siedzi, kto szczególnie powinien po nią sięgać i jak ją podać w daniach? Oto kilka praktycznych wskazówek.
Wartości odżywcze
Komosa ryżowa - zwana również quinoa, boliwijskim prosem czy ryżem peruwiańskim - to produkt coraz częściej doceniany w polskich kuchniach. I słusznie, ponieważ jej prozdrowotne właściwości udowodniono w wielu badaniach.
To świetne źródło pełnowartościowego białka (ok. 18-20 proc. w ziarnach). Ma w sobie aminokwasy, które zazwyczaj występują w niedoborze w zbożach m.in. lizynę, fenyloalaninę, tyrozynę, cysteinę i metioninę. Jego jakość jest porównywalna do kazeiny, czyli białka mleka krowiego.
Dostarcza również spore dawki ryboflawiny (witaminy B2)
, która pomaga zwalczyć anemię i przewlekłe zmęczenie. Ziarna te zawierają też więcej wapnia niż mleko oraz więcej tłuszczów niż którekolwiek ze zbóż. Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. To bardzo dobre źródło żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B.
Świetna dla osób na diecie
Warto wiedzieć, że to produkt lekkostrawny, dlatego mogą po niego sięgać osoby z wrażliwym układem pokarmowym. Ma też niewiele kalorii, więc nie zagraża naszej figurze.
Ponadto to produkt bezglutenowy, dlatego mogą po niego sięgać osoby chore na celiakię.
Quinoa w kuchni
Sałatka z komosą, suszonymi pomidorami i serem kozim
Składniki: 150 g ugotowanej komosy ryżowej, 1/2 opakowania roszponki, 1 awokado, 6 pomidorów suszonych + 4 łyżki oliwy z zalewy, 50 g sera koziego, zioła do dekoracji, pieprz i sól do smaku.
*Przygotowanie: *komosę umieść w dużej misce. Dodaj pomidory pokrojone w cienkie paski. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę a następnie stołową łyżką wydrąż miąższ i pokrój w cienkie plastry. Dodaj do sałatki wraz z umytą roszponką i pokruszonym kozim serem. Wymieszaj wszystkie składniki. Skrop całość oliwą, dopraw do smaku i wymieszaj.
Rolada z komosą
Składniki na ciasto: 250 g startej marchwi, 125 g masła, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki gryczanej, 1 łyżeczka soli. Farsz: 100 g ugotowanej kaszy gryczanej, 100 g ugotowanej soczewicy czerwonej, 100 g ugotowanej komosy, 1 jako, 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu, szczypta lubczyku, 1 pęczek natki pietruszki i szczypiorku, 1 cebula, 1 łyżka masła klarowanego.
*Przygotowanie: *na maśle klarowanym podsmaży cebulkę. Dodaj ostudzone kasze i dopraw do smaku. Dodaj posiekaną pietruszkę i szczypiorek oraz roztrzepane jajko i wymieszaj. W dużej misce połącz marchewkę, przesiane mąki, masło i sól. Połącz składniki do powstania jednolitej masy, a następnie rozwałkuj ciasto i nałóż ostudzony farsz. Całość zwiń jak roladę i włóż do natłuszczonej formy od keksa. Piecz 40 minut w 180 stopniach. Zostaw w piekarniku do lekkiego ostygnięcia i podawaj.
Pomidory faszerowane quinoa
*Składniki: *6 średniej wielkości pomidorów, 3/4 kubka ugotowanej quinoa, posiekany pęczek szczypiorku, 150 g fety, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, garść świeżego szpinaku, posiekanego, 2 łyżki oliwy, szczypta soli i pieprz do smaku.
*Przygotowanie: *pomidory umyj, odkrój górę i odstaw na bok. Za pomocą łyżki usuń gniazda i nasiona pomidora. W dużej misce połącz quinoa, posiekany szpinak, fetę, szczypiorek, czosnek, oliwę. Dopraw wedle uznania. Przygotowane pomidory napełnij farszem i ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Kapelusze ułóż obok. Danie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 35-40 minut.
Sałatka z komosą i szparagami
*Składniki: *150 g komosa ryżowej ugotowanej, 10 sztuk zielonych świeżych szparagów lub marynowanych, 6 rzodkiewek, 2 garstki kiełków słonecznika, 1/2 ogórka zielonego, oliwa z oliwek, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
*Przygotowanie: *świeże szparagi ugotuj na parze, aż zrobią się delikatnie miękkie i pokrój na 3 cm kawałki pod skosem. Rzodkiewki oraz ogórka pokrój w cienkie półplastry. W misce wymieszaj kiełki, komosę, szparagi oraz ogórka i rzodkiewkę. Dodaj oliwę, przyprawy i całość delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i udekoruj listkami świeżych ziół. Sałatkę podawaj z pieczywem lub jako dodatek do dań z grilla.