WAŻNE
TERAZ

Polscy siatkarze pokonali Holandię!

Komosa ryżowa - pomysł na smaczne i zdrowe danie

Te niepozorne ziarenka zawierają więcej wapnia niż mleko i więcej zdrowych tłuszczów niż którekolwiek ze znanych nam zbóż. Dzięki swym niezwykłym wartościom odżywczym komosa ryżowa zaliczana jest do tzw. superproduktów.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Złoto Inków

Obraz
© Fotolia

Te niepozorne ziarenka zawierają więcej wapnia niż mleko i więcej zdrowych tłuszczów niż którekolwiek ze znanych nam zbóż. Dzięki swym niezwykłym wartościom odżywczym komosa ryżowa zaliczana jest do tzw. superproduktów. Co dokładnie w niej siedzi, kto szczególnie powinien po nią sięgać i jak ją podać w daniach? Oto kilka praktycznych wskazówek.

/ 8Wartości odżywcze

Obraz
© 123RF.COM

Komosa ryżowa - zwana również quinoa, boliwijskim prosem czy ryżem peruwiańskim - to produkt coraz częściej doceniany w polskich kuchniach. I słusznie, ponieważ jej prozdrowotne właściwości udowodniono w wielu badaniach.

To świetne źródło pełnowartościowego białka (ok. 18-20 proc. w ziarnach). Ma w sobie aminokwasy, które zazwyczaj występują w niedoborze w zbożach m.in. lizynę, fenyloalaninę, tyrozynę, cysteinę i metioninę. Jego jakość jest porównywalna do kazeiny, czyli białka mleka krowiego.

Dostarcza również spore dawki ryboflawiny (witaminy B2)
, która pomaga zwalczyć anemię i przewlekłe zmęczenie. Ziarna te zawierają też więcej wapnia niż mleko oraz więcej tłuszczów niż którekolwiek ze zbóż. Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. To bardzo dobre źródło żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B.

/ 8Świetna dla osób na diecie

Obraz
© 123RF.COM

Warto wiedzieć, że to produkt lekkostrawny, dlatego mogą po niego sięgać osoby z wrażliwym układem pokarmowym. Ma też niewiele kalorii, więc nie zagraża naszej figurze.

Ponadto to produkt bezglutenowy, dlatego mogą po niego sięgać osoby chore na celiakię.

/ 8Quinoa w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Produkt ten gotuje się bardzo podobnie, jak ryż. Doskonale smakuje zarówno w wersji na słodko, jak i w wytrawnych połączeniach. Z tych małych ziarenek można zrobić desery, sałatki lub podawać w towarzystwie mięs. Oto kilka prostych przepisów z komosą ryżową.

/ 8Sałatka z komosą, suszonymi pomidorami i serem kozim

Obraz

Składniki: 150 g ugotowanej komosy ryżowej, 1/2 opakowania roszponki, 1 awokado, 6 pomidorów suszonych + 4 łyżki oliwy z zalewy, 50 g sera koziego, zioła do dekoracji, pieprz i sól do smaku.

*Przygotowanie: *komosę umieść w dużej misce. Dodaj pomidory pokrojone w cienkie paski. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę a następnie stołową łyżką wydrąż miąższ i pokrój w cienkie plastry. Dodaj do sałatki wraz z umytą roszponką i pokruszonym kozim serem. Wymieszaj wszystkie składniki. Skrop całość oliwą, dopraw do smaku i wymieszaj.

/ 8Rolada z komosą

Obraz
© WP.PL

Składniki na ciasto: 250 g startej marchwi, 125 g masła, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki gryczanej, 1 łyżeczka soli. Farsz: 100 g ugotowanej kaszy gryczanej, 100 g ugotowanej soczewicy czerwonej, 100 g ugotowanej komosy, 1 jako, 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu, szczypta lubczyku, 1 pęczek natki pietruszki i szczypiorku, 1 cebula, 1 łyżka masła klarowanego.

*Przygotowanie: *na maśle klarowanym podsmaży cebulkę. Dodaj ostudzone kasze i dopraw do smaku. Dodaj posiekaną pietruszkę i szczypiorek oraz roztrzepane jajko i wymieszaj. W dużej misce połącz marchewkę, przesiane mąki, masło i sól. Połącz składniki do powstania jednolitej masy, a następnie rozwałkuj ciasto i nałóż ostudzony farsz. Całość zwiń jak roladę i włóż do natłuszczonej formy od keksa. Piecz 40 minut w 180 stopniach. Zostaw w piekarniku do lekkiego ostygnięcia i podawaj.

/ 8Pomidory faszerowane quinoa

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *6 średniej wielkości pomidorów, 3/4 kubka ugotowanej quinoa, posiekany pęczek szczypiorku, 150 g fety, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, garść świeżego szpinaku, posiekanego, 2 łyżki oliwy, szczypta soli i pieprz do smaku.

*Przygotowanie: *pomidory umyj, odkrój górę i odstaw na bok. Za pomocą łyżki usuń gniazda i nasiona pomidora. W dużej misce połącz quinoa, posiekany szpinak, fetę, szczypiorek, czosnek, oliwę. Dopraw wedle uznania. Przygotowane pomidory napełnij farszem i ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Kapelusze ułóż obok. Danie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 35-40 minut.

/ 8Sałatka z komosą i szparagami

Obraz
© Piotr Murawski Szef Kuchni Knorr

*Składniki: *150 g komosa ryżowej ugotowanej, 10 sztuk zielonych świeżych szparagów lub marynowanych, 6 rzodkiewek, 2 garstki kiełków słonecznika, 1/2 ogórka zielonego, oliwa z oliwek, sól, pieprz, zioła prowansalskie.

*Przygotowanie: *świeże szparagi ugotuj na parze, aż zrobią się delikatnie miękkie i pokrój na 3 cm kawałki pod skosem. Rzodkiewki oraz ogórka pokrój w cienkie półplastry. W misce wymieszaj kiełki, komosę, szparagi oraz ogórka i rzodkiewkę. Dodaj oliwę, przyprawy i całość delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i udekoruj listkami świeżych ziół. Sałatkę podawaj z pieczywem lub jako dodatek do dań z grilla.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia