Zapiekanka z brukselką
Sezon na brukselkę właśnie się zaczyna, więc warto wykorzystywać te smaczne i zdrowe warzywo na wiele sposobów, w tym w zapiekankach. Składniki: pół kilograma brukselki, cebula, czosnek, dwie duże kulki mozzarelli, pół wędzonego pstrąga, trochę świeżej kolendry, sok z cytryny, suszone oregano, trzy jajka, śmietana 30 proc., oliwę z oliwek, sól i pieprz. Cebulę i czosnek kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na oliwie. Dorzucamy umytą i pokrojoną w ćwiartki brukselkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. Jajka mieszamy w misce ze śmietanką i doprawiamy solą oraz pieprzem. Brukselkę z cebulą i czosnkiem przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy masą jajeczną, na wierzchu układamy plasterki sera oraz kawałki pstrąga, zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Posypujemy kolendrą i skrapiamy sokiem z cytryny.