Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką
Zapiekanki z makaronem to bardzo popularne danie nie tylko na szybki obiad czy kolację, ale również na przyjęcie. Najlepszy do zapiekania jest drobny makaron – farfalle lub penne, ale równie dobrze sprawdzą się muszelki. Składniki: pół kilograma makaronu, cebula, masło, dwie łyżki mąki, szklanka mleka, garść szpinaku, kawałek żółtego sera, kilka plasterków szynki, starta gałka muszkatołowa, mielona słodka papryka, sól i pieprz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Posypujemy mąką i podsmażamy przez minutę. Dolewamy mleko i śmietanę. Gotujemy 10 minut, doprawiamy gałką muszkatołową, papryką, solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente, ser ścieramy na tarce, szynkę kroimy w kostkę. Makaron mieszamy z sosem, dodajemy ser, szynkę i szpinak, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pół godziny.