Mleko jak krew
Do momentu otwarcia orzecha, obecna w nim woda kokosowa jest płynem sterylnym, bogatym w substancje zbliżone do składu ludzkiego osocza. Z tego właśnie powodu mleko kokosowe podczas II wojny światowej wykorzystywano przy transfuzjach. Dziś woda z orzecha stosowana jest wyłącznie jako napój. Doskonale orzeźwia, poprawia odporność i uzupełnia elektrolity. Po taki napój powinny więc sięgać przede wszystkim osoby uprawiające sport. Woda z kokosa jest też doskonałym napojem w tropikach. Nie tylko ugasi pragnienie i dostarczy organizmowi "wypoconych" pierwiastków, ale też (dzięki szczelnej skorupce) daje gwarancję, że nie ma w niej żadnych bakterii.
Właściwości prozdrowotnych orzecha kokosowego jest znacznie więcej. Odkryto, że ma on pozytywny wpływ na stan kości, ogranicza rozrost prostaty i podnosi poziom testosteronu. Jednocześnie ma działanie przeciwwrzodowe, przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Stosowany zewnętrznie olej z kokosa też poprawia stan skóry i włosów, przyśpiesza gojenie ran, skutecznie zwalcza też grzybicę.