Kokosowy fenomen na talerzu
Nie tylko prozdrowotne właściwości tej rośliny przemawiają za tym, by jak najczęściej po nią sięgać. Ogromną zaletą kokosa jest też jego uniwersalność w kuchni i wspaniały smak. Wiórki świetnie pasują do deserów. Mleczko doda egzotycznego aromatu dziesiątkom potraw. Jeśli mamy ochotę na dania kuchni azjatyckiej, szczególnie tajskiej, bardzo trudno będzie nam się bez niego obejść. Pasuje do warzyw, mięs, ryb, dań z ryżu, a przede wszystkim owoców morza. Z kolei olej z kokosa to nie tylko jeden z najzdrowszych tłuszczów. Jest też bardzo polecany ze względu na jego inne właściwości. Dzięki swojej konsystencji, może być traktowany zarówno jako "smarowidło" do kanapek, jak i tłuszcz do pieczenia czy smażenia. Jest bardzo stabilny i nadaje się do obróbki w wysokich temperaturach. Nie przypala się i nie jełczeje, a do tego nasyca dania wspaniałym aromatem. Warto więc przełamać przyzwyczajenia i zaprosić kokos (w różnych postaciach) do kuchni.