Knedle z morelami wg Pyzy-Ineczki
Składniki: 1 kg miękkiego twarogu tłustego lub półtłustego, 3,5-4 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1/4 łyżeczki soli, ok. 1 kg małych, dojrzałych moreli (ok. 30 szt), cukier w kostkach, tyle sztuk ile moreli, 2 płaskie łyżki bułki tartej, ok. 50 g masła.
Przygotowanie: ser biały mielimy, dodajemy jajka, sól i 3/4 mąki. Wyrabiamy, dosypujemy resztę mąki - masa powinna być taka jak na leniwe pierogi. Morele myjemy, kroimy wzdłuż - nie docinając do końca, wkładamy do środka kostkę cukru. Formujemy knedle wilgotnymi rękoma - obklejając owoce ciastem. Wkładamy je delikatnie do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 15 minut. Podajemy z masełkiem i bułka tartą.