Knedle z owocami. Klasyczne i oryginalne przepisy
Jarskie dania zajmują ważne miejsce na polskich stołach. Inspirowani kuchnią babci, chętnie przygotowujemy pierogi czy kluski. Ale jedną z ulubionych potraw są knedle - podawane z sezonowymi owocami to doskonała propozycja na obiad lub podwieczorek. Ich sekret tkwi w ziemniakach - najlepsze będą takie ugotowane dzień wcześniej. Proponujemy kilka wersji na to danie.
Knedle ze śliwkami
Jarskie dania zajmują ważne miejsce na polskich stołach. Inspirowani kuchnią babci, chętnie przygotowujemy pierogi czy kluski. Ale jedną z ulubionych potraw są knedle - podawane z sezonowymi owocami to doskonała propozycja na obiad lub podwieczorek. Ich sekret tkwi w ziemniakach - najlepsze będą takie ugotowane dzień wcześniej. Proponujemy kilka wersji na to danie.
Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, ok. 14 śliwek, cukier.
Przygotowanie: śliwki myjemy i kroimy na pół (nie do końca), usuwamy pestki. Posypujemy środek cukrem i składamy. Ziemniaki ugniatamy i łączymy stopniowo z mąkami. Wbijamy jajko i mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, podsypujemy je mąką. Masą oblepiamy śliwki, formując knedle. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 8-10 minut od wypłynięcia ich na wierzch. Podajemy z masełkiem i cukrem.
Knedle z jagodami i waniliową śmietanką
Składniki: 500 g ziemniaków, 250 g twarogu, ok. 200 g mąki, 1 jajko, cukier puder, skórka z cytryny, jagody, cukier wanilinowy, masło, cynamon.
Przygotowanie: ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Twaróg mielimy i łączymy z ziemniakami, jajkiem, szczyptą soli. Jagody oprószamy cukrem pudrem. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, każdą rozklepujemy na mały placuszek, kładziemy porcje jagód i zamykamy, robimy knedle, które od razu gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru wanilinowego. Gotowe knedle podajemy z masełkiem, oprószone cynamonem. Można podać do nich także słodką śmietankę.
Knedle z malinami
Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 kg malin, 2 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie: ziemniaki ugniatamy i łączymy z mąką ziemniaczaną, następnie stopniowo dodajemy mąkę pszenną. Dodajemy jajko i mieszamy. Podsypujemy mąką, jeśli całość za bardzo się lepi. Umyte i oczyszczone maliny oblepiamy ciastem, dodając cukier puder dla smaku. Gotowe knedle gotujemy we wrzątku - ok. 8 minut po wypłynięciu na wierzch. Podajemy z resztą malin, które należy zblendować lub rozgnieść widelcem i dosłodzić cukrem.
Knedle z morelami wg Pyzy-Ineczki
Składniki: 1 kg miękkiego twarogu tłustego lub półtłustego, 3,5-4 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1/4 łyżeczki soli, ok. 1 kg małych, dojrzałych moreli (ok. 30 szt), cukier w kostkach, tyle sztuk ile moreli, 2 płaskie łyżki bułki tartej, ok. 50 g masła.
Przygotowanie: ser biały mielimy, dodajemy jajka, sól i 3/4 mąki. Wyrabiamy, dosypujemy resztę mąki - masa powinna być taka jak na leniwe pierogi. Morele myjemy, kroimy wzdłuż - nie docinając do końca, wkładamy do środka kostkę cukru. Formujemy knedle wilgotnymi rękoma - obklejając owoce ciastem. Wkładamy je delikatnie do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 15 minut. Podajemy z masełkiem i bułka tartą.
Knedle w chrupiącej panierce
Składniki na ciasto: 1 kg ziemniaków (ugotowane i przestudzone), 300 g mąki, 1 jajko, szczypta soli. Nadzienie: 500 g śliwek, cukier. Posypka: 1 szklanka wiórków kokosowych, 1 łyżka cukru trzcinowego.
Przygotowanie: ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na pół, posypujemy cukrem. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i szczyptę soli. Łączymy składniki i wyrabiamy ciasto. Odrywamy kawałki, wyrobiamy w dłoni, spłaszczami i oblepiamy nim owoc. Gotujemy partiami we wrzącej wodzie przez około 5 minut, aż knedle wypłyną na wierzch. Na suchej patelni prażymy wiórki z cukrem, a następnie obtaczamy w nich ugotowane knedle.