Knedle z owocami. Klasyczne i oryginalne przepisy

Jarskie dania zajmują ważne miejsce na polskich stołach. Inspirowani kuchnią babci, chętnie przygotowujemy pierogi czy kluski. Ale jedną z ulubionych potraw są knedle - podawane z sezonowymi owocami to doskonała propozycja na obiad lub podwieczorek. Ich sekret tkwi w ziemniakach - najlepsze będą takie ugotowane dzień wcześniej. Proponujemy kilka wersji na to danie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Knedle ze śliwkami

Obraz
© Fotolia

Jarskie dania zajmują ważne miejsce na polskich stołach. Inspirowani kuchnią babci, chętnie przygotowujemy pierogi czy kluski. Ale jedną z ulubionych potraw są knedle - podawane z sezonowymi owocami to doskonała propozycja na obiad lub podwieczorek. Ich sekret tkwi w ziemniakach - najlepsze będą takie ugotowane dzień wcześniej. Proponujemy kilka wersji na to danie.

Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, ok. 14 śliwek, cukier.

Przygotowanie: śliwki myjemy i kroimy na pół (nie do końca), usuwamy pestki. Posypujemy środek cukrem i składamy. Ziemniaki ugniatamy i łączymy stopniowo z mąkami. Wbijamy jajko i mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, podsypujemy je mąką. Masą oblepiamy śliwki, formując knedle. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 8-10 minut od wypłynięcia ich na wierzch. Podajemy z masełkiem i cukrem.

/ 5Knedle z jagodami i waniliową śmietanką

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g ziemniaków, 250 g twarogu, ok. 200 g mąki, 1 jajko, cukier puder, skórka z cytryny, jagody, cukier wanilinowy, masło, cynamon.

Przygotowanie: ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Twaróg mielimy i łączymy z ziemniakami, jajkiem, szczyptą soli. Jagody oprószamy cukrem pudrem. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, każdą rozklepujemy na mały placuszek, kładziemy porcje jagód i zamykamy, robimy knedle, które od razu gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru wanilinowego. Gotowe knedle podajemy z masełkiem, oprószone cynamonem. Można podać do nich także słodką śmietankę.

/ 5Knedle z malinami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 kg malin, 2 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie: ziemniaki ugniatamy i łączymy z mąką ziemniaczaną, następnie stopniowo dodajemy mąkę pszenną. Dodajemy jajko i mieszamy. Podsypujemy mąką, jeśli całość za bardzo się lepi. Umyte i oczyszczone maliny oblepiamy ciastem, dodając cukier puder dla smaku. Gotowe knedle gotujemy we wrzątku - ok. 8 minut po wypłynięciu na wierzch. Podajemy z resztą malin, które należy zblendować lub rozgnieść widelcem i dosłodzić cukrem.

/ 5Knedle z morelami wg Pyzy-Ineczki

Obraz
© WP.PL

Składniki: 1 kg miękkiego twarogu tłustego lub półtłustego, 3,5-4 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1/4 łyżeczki soli, ok. 1 kg małych, dojrzałych moreli (ok. 30 szt), cukier w kostkach, tyle sztuk ile moreli, 2 płaskie łyżki bułki tartej, ok. 50 g masła.

Przygotowanie: ser biały mielimy, dodajemy jajka, sól i 3/4 mąki. Wyrabiamy, dosypujemy resztę mąki - masa powinna być taka jak na leniwe pierogi. Morele myjemy, kroimy wzdłuż - nie docinając do końca, wkładamy do środka kostkę cukru. Formujemy knedle wilgotnymi rękoma - obklejając owoce ciastem. Wkładamy je delikatnie do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 15 minut. Podajemy z masełkiem i bułka tartą.

/ 5Knedle w chrupiącej panierce

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na ciasto: 1 kg ziemniaków (ugotowane i przestudzone), 300 g mąki, 1 jajko, szczypta soli. Nadzienie: 500 g śliwek, cukier. Posypka: 1 szklanka wiórków kokosowych, 1 łyżka cukru trzcinowego.

Przygotowanie: ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na pół, posypujemy cukrem. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i szczyptę soli. Łączymy składniki i wyrabiamy ciasto. Odrywamy kawałki, wyrobiamy w dłoni, spłaszczami i oblepiamy nim owoc. Gotujemy partiami we wrzącej wodzie przez około 5 minut, aż knedle wypłyną na wierzch. Na suchej patelni prażymy wiórki z cukrem, a następnie obtaczamy w nich ugotowane knedle.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce