WAŻNE
TERAZ

Zełenski zgodził się na wybory, ale ma warunek

Knedle z owocami. Klasyczne i oryginalne przepisy

Jarskie dania zajmują ważne miejsce na polskich stołach. Inspirowani kuchnią babci, chętnie przygotowujemy pierogi czy kluski. Ale jedną z ulubionych potraw są knedle - podawane z sezonowymi owocami to doskonała propozycja na obiad lub podwieczorek. Ich sekret tkwi w ziemniakach - najlepsze będą takie ugotowane dzień wcześniej. Proponujemy kilka wersji na to danie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Knedle ze śliwkami

Obraz
© Fotolia

Jarskie dania zajmują ważne miejsce na polskich stołach. Inspirowani kuchnią babci, chętnie przygotowujemy pierogi czy kluski. Ale jedną z ulubionych potraw są knedle - podawane z sezonowymi owocami to doskonała propozycja na obiad lub podwieczorek. Ich sekret tkwi w ziemniakach - najlepsze będą takie ugotowane dzień wcześniej. Proponujemy kilka wersji na to danie.

Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, ok. 14 śliwek, cukier.

Przygotowanie: śliwki myjemy i kroimy na pół (nie do końca), usuwamy pestki. Posypujemy środek cukrem i składamy. Ziemniaki ugniatamy i łączymy stopniowo z mąkami. Wbijamy jajko i mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, podsypujemy je mąką. Masą oblepiamy śliwki, formując knedle. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 8-10 minut od wypłynięcia ich na wierzch. Podajemy z masełkiem i cukrem.

/ 5Knedle z jagodami i waniliową śmietanką

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g ziemniaków, 250 g twarogu, ok. 200 g mąki, 1 jajko, cukier puder, skórka z cytryny, jagody, cukier wanilinowy, masło, cynamon.

Przygotowanie: ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Twaróg mielimy i łączymy z ziemniakami, jajkiem, szczyptą soli. Jagody oprószamy cukrem pudrem. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, każdą rozklepujemy na mały placuszek, kładziemy porcje jagód i zamykamy, robimy knedle, które od razu gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru wanilinowego. Gotowe knedle podajemy z masełkiem, oprószone cynamonem. Można podać do nich także słodką śmietankę.

/ 5Knedle z malinami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 kg malin, 2 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie: ziemniaki ugniatamy i łączymy z mąką ziemniaczaną, następnie stopniowo dodajemy mąkę pszenną. Dodajemy jajko i mieszamy. Podsypujemy mąką, jeśli całość za bardzo się lepi. Umyte i oczyszczone maliny oblepiamy ciastem, dodając cukier puder dla smaku. Gotowe knedle gotujemy we wrzątku - ok. 8 minut po wypłynięciu na wierzch. Podajemy z resztą malin, które należy zblendować lub rozgnieść widelcem i dosłodzić cukrem.

/ 5Knedle z morelami wg Pyzy-Ineczki

Obraz
© WP.PL

Składniki: 1 kg miękkiego twarogu tłustego lub półtłustego, 3,5-4 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1/4 łyżeczki soli, ok. 1 kg małych, dojrzałych moreli (ok. 30 szt), cukier w kostkach, tyle sztuk ile moreli, 2 płaskie łyżki bułki tartej, ok. 50 g masła.

Przygotowanie: ser biały mielimy, dodajemy jajka, sól i 3/4 mąki. Wyrabiamy, dosypujemy resztę mąki - masa powinna być taka jak na leniwe pierogi. Morele myjemy, kroimy wzdłuż - nie docinając do końca, wkładamy do środka kostkę cukru. Formujemy knedle wilgotnymi rękoma - obklejając owoce ciastem. Wkładamy je delikatnie do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 15 minut. Podajemy z masełkiem i bułka tartą.

/ 5Knedle w chrupiącej panierce

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na ciasto: 1 kg ziemniaków (ugotowane i przestudzone), 300 g mąki, 1 jajko, szczypta soli. Nadzienie: 500 g śliwek, cukier. Posypka: 1 szklanka wiórków kokosowych, 1 łyżka cukru trzcinowego.

Przygotowanie: ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na pół, posypujemy cukrem. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i szczyptę soli. Łączymy składniki i wyrabiamy ciasto. Odrywamy kawałki, wyrobiamy w dłoni, spłaszczami i oblepiamy nim owoc. Gotujemy partiami we wrzącej wodzie przez około 5 minut, aż knedle wypłyną na wierzch. Na suchej patelni prażymy wiórki z cukrem, a następnie obtaczamy w nich ugotowane knedle.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier