Pampuchy
Pampuchy, parowańce, buchty to nic innego jak drożdżowe kluski, które gotuje się na parze. Można w nich ukryć konfiturę i podawać na słodko np. ze śmietanką. Natomiast w wersji bez nadzienia pasują do mięsnych sosów i gulaszy.
Składniki: 250 g mąki pszennej, jajko, 1,5 łyżki roztopionego masła, 1,5 łyżeczki soli, 15 g świeżych drożdży, 0,5 szkl. mleka, 1,5 łyżeczki cukru.
Przygotowanie: w misce połącz ciepłe mleko z drożdżami, cukrem i 1,5 łyżki mąki. Wymieszaj, nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 min. W innym naczyniu wymieszaj dokładnie pozostałą mąkę, sól i jajko. Wlej wyrośnięty zaczyn i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec dodaj masło. Z ciasta uformuj kulę, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie z ciasta formuj kulki wielkości sporej mandarynki. Układaj je na posypanym mąką blacie i pozostaw na 10 min do ponownego wyrośnięcia. Pampuchy gotuj na parze przez ok. 10 min. (rosną w trakcie gotowania, dlatego układaj je w dużej odległości od siebie).