Knedle z sosem orzechowym-maślanym oraz pampuchy drożdzowe
Pyzy z mięsem polane kalorycznym tłuszczykiem czy sosem myśliwskim, knedle ze śliwkami to smaki kojarzone z dzieciństwem. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyzy wersji wytrawnej: z mięsem i podsmażoną cebulką oraz pampuchy z curry, czyli pyzy drożdżowe gotowane na parze. Kucharz przygotował też kluski w wersji słodkiej: ze śliwką w sosie maślano-orzechowym. Kucharz zdradził, co sprawia, że pyzy wychodzą zbyt twarde.
Pyzy z mięsem polane sosem myśliwskim, knedle ze śliwkami to smaki kojarzone z dzieciństwem. Choć nie należą do najmniej kalorycznych potraw, raz na jakiś czas warto przyrządzić to tradycyjne polskie danie. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski zaprezentował przepisy na pyzy wersji wytrawnej: z mięsem i podsmażoną cebulką oraz pampuchy z curry, czyli pyzy drożdżowe gotowane na parze. Kucharz przyrządził też kluski w wersji słodkiej: ze śliwką w sosie maślano-orzechowym. Zobaczcie przepis na knedle śliwką.
*Składniki na ciasto: *
1 kg mącznych ziemniaków
250 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka soli
Farsz: 2 paczki mrożonych śliwek
Masło szałwiowe:
100 g masła
5 łyżek cukru
1 łyżka posiekanej szałwii
Sos: 100 g masła
50 g orzechów laskowych
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w łupinkach w osolonej wodzie. W tym czasie masło wymieszać z cukrem i szałwią na gładką masę. Ziemniaki schłodzić, obrać i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać jajka, mąkę pszenną i sól. Wszystko wymieszać i i zagnieść. Uformować wałki i pokroić na 3-4 cm kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, na nim ułożyć połówkę śliwki, do środka nałożyć odrobinę masła szałwiowego. Ciasto zawinąć do góry i dokładnie zlepić. Pyzy gotować w osolonej wodzie kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Sos: Masło rozpuścić w rondelku, dodać drobno posiekane orzechy i podprażyć całość aż orzechy będą złoto-brązowe. Na koniec polać nim knedle.