Trwa ładowanie...

Knedle z sosem orzechowym-maślanym oraz pampuchy drożdzowe

Pyzy z mięsem polane kalorycznym tłuszczykiem czy sosem myśliwskim, knedle ze śliwkami to smaki kojarzone z dzieciństwem. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyzy wersji wytrawnej: z mięsem i podsmażoną cebulką oraz pampuchy z curry, czyli pyzy drożdżowe gotowane na parze. Kucharz przygotował też kluski w wersji słodkiej: ze śliwką w sosie maślano-orzechowym. Kucharz zdradził, co sprawia, że pyzy wychodzą zbyt twarde.

d3dgkl7
d3dgkl7

Pyzy z mięsem polane sosem myśliwskim, knedle ze śliwkami to smaki kojarzone z dzieciństwem. Choć nie należą do najmniej kalorycznych potraw, raz na jakiś czas warto przyrządzić to tradycyjne polskie danie. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski zaprezentował przepisy na pyzy wersji wytrawnej: z mięsem i podsmażoną cebulką oraz pampuchy z curry, czyli pyzy drożdżowe gotowane na parze. Kucharz przyrządził też kluski w wersji słodkiej: ze śliwką w sosie maślano-orzechowym. Zobaczcie przepis na knedle śliwką.

*Składniki na ciasto: *

1 kg mącznych ziemniaków
250 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka soli
Farsz: 2 paczki mrożonych śliwek

Masło szałwiowe:
100 g masła
5 łyżek cukru
1 łyżka posiekanej szałwii
Sos: 100 g masła
50 g orzechów laskowych

d3dgkl7

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w łupinkach w osolonej wodzie. W tym czasie masło wymieszać z cukrem i szałwią na gładką masę. Ziemniaki schłodzić, obrać i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać jajka, mąkę pszenną i sól. Wszystko wymieszać i i zagnieść. Uformować wałki i pokroić na 3-4 cm kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, na nim ułożyć połówkę śliwki, do środka nałożyć odrobinę masła szałwiowego. Ciasto zawinąć do góry i dokładnie zlepić. Pyzy gotować w osolonej wodzie kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Sos: Masło rozpuścić w rondelku, dodać drobno posiekane orzechy i podprażyć całość aż orzechy będą złoto-brązowe. Na koniec polać nim knedle.

d3dgkl7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3dgkl7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj