Knedle z sosem orzechowym-maślanym oraz pampuchy drożdzowe

Pyzy z mięsem polane kalorycznym tłuszczykiem czy sosem myśliwskim, knedle ze śliwkami to smaki kojarzone z dzieciństwem. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyzy wersji wytrawnej: z mięsem i podsmażoną cebulką oraz pampuchy z curry, czyli pyzy drożdżowe gotowane na parze. Kucharz przygotował też kluski w wersji słodkiej: ze śliwką w sosie maślano-orzechowym. Kucharz zdradził, co sprawia, że pyzy wychodzą zbyt twarde.

Pyzy z mięsem polane sosem myśliwskim, knedle ze śliwkami to smaki kojarzone z dzieciństwem. Choć nie należą do najmniej kalorycznych potraw, raz na jakiś czas warto przyrządzić to tradycyjne polskie danie. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski zaprezentował przepisy na pyzy wersji wytrawnej: z mięsem i podsmażoną cebulką oraz pampuchy z curry, czyli pyzy drożdżowe gotowane na parze. Kucharz przyrządził też kluski w wersji słodkiej: ze śliwką w sosie maślano-orzechowym. Zobaczcie przepis na knedle śliwką.

*Składniki na ciasto: *

1 kg mącznych ziemniaków
250 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka soli
Farsz: 2 paczki mrożonych śliwek

Masło szałwiowe:
100 g masła
5 łyżek cukru
1 łyżka posiekanej szałwii
Sos: 100 g masła
50 g orzechów laskowych

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w łupinkach w osolonej wodzie. W tym czasie masło wymieszać z cukrem i szałwią na gładką masę. Ziemniaki schłodzić, obrać i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać jajka, mąkę pszenną i sól. Wszystko wymieszać i i zagnieść. Uformować wałki i pokroić na 3-4 cm kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, na nim ułożyć połówkę śliwki, do środka nałożyć odrobinę masła szałwiowego. Ciasto zawinąć do góry i dokładnie zlepić. Pyzy gotować w osolonej wodzie kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Sos: Masło rozpuścić w rondelku, dodać drobno posiekane orzechy i podprażyć całość aż orzechy będą złoto-brązowe. Na koniec polać nim knedle.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce