Pierogi leniwe
Trwa pewien spór dotyczący leniwych - to są kluski czy pierogi? Trudno powiedzieć, dlatego nie warto się w ten problem zbytnio zagłębiać. Prawda jest taka, że do ich przygotowania potrzebujemy niemal tych samych składników, co do pierogów ruskich. Tyle że zamiast zagniatać osobno ciasto i robić farsz, mieszamy wszystko razem.
Składniki: 400 g półtłustego twarogu, 2 szkl. mąki, 2 jajka, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła, bułka tarta.
Przygotowanie: twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jajka, sól, cukier i półtorej szklanki mąki. Zagnieć ciasto. Jeśli klei się do rąk, podsypuj mąką. Blat oprósz mąką, wyłóż ciasto, podziel na 3 części i uformuj wałki. Spłaszcz je i pokrój na ukośne kluski. Kluski wrzucaj partiami do osolonego wrzątku i gotuj ok. 3 min. od wypłynięcia. Wyławiaj je łyżką cedzakową. Z masła i bułki tartej przygotuj zasmażkę. Polej nią gotowe kluski.