Benedyktynka
Benedyktynka to najsłynniejsza nalewka ziołowa. Powstała w 1510 roku w Normandii. Przepis stworzył jeden z zakonników, Bernardo Vincelli po kilku latach żmudnych eksperymentów. Miała być głównie lekarstwem, jednak szybko okazało się, że jest wyśmienitą nalewką. Niestety w czasie rewolucji francuskiej klasztor został spustoszony, a trunek zapomniany. Zaginiona receptura odnalazła się dopiero kilkadziesiąt lat później (przynajmniej tak głosi legenda), a wyrobem benedyktynki na szeroką skalę zajął się producent alkoholi, a nie mnisi. Swoją wersję benedyktynki stworzyli również benedyktyni z Lubinia w Wielkopolsce. Co wchodzi w skład tego likieru? Nie wiadomo. Receptura jest ściśle tajna. Wiadomo, że jest tam arcydzięgiel, szafran, jałowiec, kwiaty i korzenie goryczki żółtej, lawenda, cynamon, mięta, majeranek, goździki i piołun. W jakich proporcjach? To wiedzą tylko wtajemniczeni.