Moc witamin z kiszonek
Sokiem, po który sięgamy najczęściej jest sok z kiszonej kapusty. Zdaniem ekspertki to doskonały wybór, bo trudno o produkt o tak wszechstronnym korzystnym wpływie na organizm.
- Kiszone kapusta, a także sok z niej, są idealne na wzmocnienie organizmu w czasie infekcji, zawierają bowiem bardzo dużo witaminy C. Z kolei dzięki zawartości witamin z grupy B, sok z kapusty działa dotleniająco i niweluje szkodliwe działanie alkoholu - tłumaczy Ewelina Wieczorek.
Sok z kiszonej kapusty to także cenne źródło witamin E, P, beta-karotenu, wapnia, magnezu, potasu i żelaza.
- Dzięki takiemu bogactwu składników, kapusta od wieków znana była jako roślina lecznicza, stosowana w schorzeniach płuc, stawów, wątroby, a także przy regulowaniu ciepłoty ciała - wyjaśnia dietetyczka. - Picie soku z kiszonej kapusty okazuje się skuteczne w przypadku dolegliwości wątrobowych, żylnych, reumatycznych, śledziony czy pęcherzyka żółciowego. Kuracja tym sokiem doskonale też oczyszcza organizm. Najlepiej pić po pół szklanki soku trzy razy dziennie - dodaje ekspertka.
Soki z kiszonych warzyw możemy pić saute lub wykorzystać je do zrobienia kiszonych koktajli.