Kiszone soki - naturalne i najzdrowsze napoje
Kisić można niemal wszystko: kapustę białą, czerwoną, pekińską, ogórki, cukinię, paprykę, pomidory, buraki, czosnek, seler, koper, oliwki, a nawet owoce - jabłka, gruszki czy śliwki. Wartościowe są jednak nie tylko tak przetworzone produkty, a także sok, który powstaje w tym procesie. Kategorycznie nie wolno go wylewać. To samo zdrowie, które można smacznie wykorzystać w kuchni.
Kiszonki na zdrowie
Kisić można niemal wszystko: kapustę białą, czerwoną, pekińską, ogórki, cukinię, paprykę, pomidory, buraki, czosnek, seler, koper, oliwki, a nawet owoce - jabłka, gruszki czy śliwki. Wartościowe są jednak nie tylko tak przetworzone produkty, a także sok, który powstaje w tym procesie. Kategorycznie nie wolno go wylewać. To samo zdrowie, które można smacznie wykorzystać w kuchni. Oto co warto wiedzieć o tych napojach.
Sfermentowane napoje
- Podczas kiszenia w warzywach zachodzi wiele korzystnych zmian. Najważniejszą rolę w procesie fermentacji odgrywają bakterie probiotyczne, które usuwają z organizmu toksyny i chronią florę bakteryjną jelit. W ten sposób poprawiają odporność organizmu - mówi Ewelina Wieczorek, specjalistka ds. żywienia człowieka z Poradni Żywieniowej EpiCentrum Zdrowia w Szczecinku. - Dodatkowo na skutek kiszenia powstaje kwas mlekowy, który wspomaga trawienie i oczyszcza organizm. W trakcie fermentacji spada też poziom cukru w warzywach, przez co stają się one bardziej dietetyczne.
Te same cenne właściwości mają soki z kiszonych warzyw.
- Przede wszystkim utrzymują one równowagę kwasowo-zasadową, wzmacniają odporność, mają też działanie przeciwnowotworowe i wspomagają odchudzanie - wymienia ekspertka. - Warto je też stosować podczas infekcji, bo nie tylko wzmacniają siły obronne organizmu, ale też łagodzą kaszel. Sok z ogórków jest szczególnie polecany jako środek przeciwbólowy - zwłaszcza przy bólach głowy, a sok z buraków korzystnie wpływa na serce, ciśnienie krwi i nerwy.
Moc witamin z kiszonek
Sokiem, po który sięgamy najczęściej jest sok z kiszonej kapusty. Zdaniem ekspertki to doskonały wybór, bo trudno o produkt o tak wszechstronnym korzystnym wpływie na organizm.
- Kiszone kapusta, a także sok z niej, są idealne na wzmocnienie organizmu w czasie infekcji, zawierają bowiem bardzo dużo witaminy C. Z kolei dzięki zawartości witamin z grupy B, sok z kapusty działa dotleniająco i niweluje szkodliwe działanie alkoholu - tłumaczy Ewelina Wieczorek.
Sok z kiszonej kapusty to także cenne źródło witamin E, P, beta-karotenu, wapnia, magnezu, potasu i żelaza.
- Dzięki takiemu bogactwu składników, kapusta od wieków znana była jako roślina lecznicza, stosowana w schorzeniach płuc, stawów, wątroby, a także przy regulowaniu ciepłoty ciała - wyjaśnia dietetyczka. - Picie soku z kiszonej kapusty okazuje się skuteczne w przypadku dolegliwości wątrobowych, żylnych, reumatycznych, śledziony czy pęcherzyka żółciowego. Kuracja tym sokiem doskonale też oczyszcza organizm. Najlepiej pić po pół szklanki soku trzy razy dziennie - dodaje ekspertka.
Soki z kiszonych warzyw możemy pić saute lub wykorzystać je do zrobienia kiszonych koktajli.
Sok z buraków
Sok z kiszonych buraków doskonale smakuje w połączeniu z sokiem jabłkowym w proporcji 1:2. Do smaku można dodać trochę soku z cytryny i odrobinę soli. Buraczany sok możemy też łączyć z innymi sokami owocowymi, rozcieńczać wodą sodową lub przygotować na jego bazie barszcz.
Sok z kapusty
Kiszony sok z kapusty idealnie komponuje się z sokiem pomidorowym - zwykłym lub jeszcze lepiej z kiszonych pomidorów. Oba płyny mieszamy w równych proporcjach i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Do soku z kapusty można też dodać sok z marchwi (w proporcji 2:1). Dodajemy posiekaną pietruszkę, czosnek, doprawiamy i chłodzimy. Kapusta dobrze się też czuje w towarzystwie owoców. Kiszony sok z kapusty warto więc połączyć z sokiem z kiszonych jabłek i świeżej marchewki. Dodatki to cukier i imbir. Najlepiej smakuje schłodzony.
Sok z ogórków
Sok z kiszonych ogórków doskonale smakuje bez żadnych dodatków. Dla urozmaicenia można jednak połączyć go z kefirem (1:1), doprawić, ozdobić koperkiem i podać np. do młodych ziemniaków. Kiszony sok można też połączyć z sokiem ze świeżych ogórków. Napój trzeba doprawić solą i pieprzem. Warto dodać też czosnek.