Sfermentowane napoje
- Podczas kiszenia w warzywach zachodzi wiele korzystnych zmian. Najważniejszą rolę w procesie fermentacji odgrywają bakterie probiotyczne, które usuwają z organizmu toksyny i chronią florę bakteryjną jelit. W ten sposób poprawiają odporność organizmu - mówi Ewelina Wieczorek, specjalistka ds. żywienia człowieka z Poradni Żywieniowej EpiCentrum Zdrowia w Szczecinku. - Dodatkowo na skutek kiszenia powstaje kwas mlekowy, który wspomaga trawienie i oczyszcza organizm. W trakcie fermentacji spada też poziom cukru w warzywach, przez co stają się one bardziej dietetyczne.
Te same cenne właściwości mają soki z kiszonych warzyw.
- Przede wszystkim utrzymują one równowagę kwasowo-zasadową, wzmacniają odporność, mają też działanie przeciwnowotworowe i wspomagają odchudzanie - wymienia ekspertka. - Warto je też stosować podczas infekcji, bo nie tylko wzmacniają siły obronne organizmu, ale też łagodzą kaszel. Sok z ogórków jest szczególnie polecany jako środek przeciwbólowy - zwłaszcza przy bólach głowy, a sok z buraków korzystnie wpływa na serce, ciśnienie krwi i nerwy.