Uprawa kiełków
Codzienne kupowanie świeżych gotowych kiełków to niemały wydatek (mały pojemnik kosztuje ok. 3-4 zł). Warto więc rozważyć ich uprawę w domu.
Chcąc zaopatrzyć się w odpowiednie nasiona najlepiej wybrać się do sklepu ze zdrową żywnością. Takie miejsce zakupu daje większą pewność, że ziarna nie były chemicznie konserwowane ani opryskiwane. Przez zasianiem należy jednak dokładnie je przejrzeć i usunąć okazy uszkodzone lub przebarwione. Do kiełkowania najlepiej wybrać najzdrowsze i wypłukać je w letniej wodzie (na dalszym etapie uprawy także lepiej używać letniej wody do zraszania). Wypłukane ułożyć w głębszym talerzu, zalać wodą i odstawić na 4-12 godzin, aby spęczniały. Na 1 filiżankę nasion wlewamy 3-4 filiżanki wody.
Następnie trzeba wybrać odpowiednie miejsce. Powinno być w miarę ciepłe - optymalna temperatura to 18-22 stopni C. Kiełki nie powinny być wystawiane na pełne słońce, bo wtedy pędy stają się gorzkie.