Rodzaje kiełków
Kiełki rzeżuchy
Pierzyca siewna (to zamienna i mniej popularna nazwa) ma charakterystyczny ostry smak i zapach. Dodawać ją można do sałatek, kanapek, ale również jajek, twarogu, jogurtów i zup. Ten rodzaj kiełków pobudza przemianę materii i poprawia pracę nerek, dlatego szczególnie zaleca się je w wiosennych kuracjach oczyszczających. Ponadto, łagodzą bóle stawów, korzystnie wpływają na wygląd włosów, cery i paznokci, regulują zaburzenia tarczycy, działają moczopędnie i krwiotwórczo.
Kiełki brokuła
Mają charakterystyczny pikantny smak, więc doskonale wzbogacą smak nawet zwykłej kanapki czy surówki. Zawierają duże ilości sulfofranu, dzięki któremu wykazują właściwości antynowotworowe (najwięcej tego składnika jest w świeżych siewkach, dlatego nie poleca się przechowywać ich w lodówce dłużej niż 4-5 dni). Specjaliści ds. żywienia wskazują również na zawartość substancji antybakteryjnych, które zwalczają szczepy bakterii zwiększających ryzyko wystąpienia takich schorzeń, jak zapalenie żołądka typu B czy wrzody trawienne.