Rodzaje kiełków
Kiełki słonecznika
Ten rodzaj kiełków dostarcza organizmowi bardzo rzadko występującej w roślinach witaminy D, a także sporych dawek białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Systematycznie dodawane do kanapek lub sałatek, pozytywnie wpływają na poprawę przemiany materii. Dzięki zawartości wapnia i fosforu wzmacniają kości i zęby.
Kiełki owsa
Łagodne i delikatne w smaku. Pasują nie tylko do sałatek, ale również deserów i musli. Zawierają komplet najważniejszych witamin (A, B, C i E) oraz minerałów (m.in. żelazo, miedź, fluor, cynk, wapń i rzadko występujący w pokarmach jod). Warto je włączyć do jadłospisu, ponieważ regulują pracę tarczycy i w konsekwencji całą gospodarkę hormonalną organizmu. Naukowo dowiedziono również, że witamina E w ich składzie korzystnie wpływa na płodność.