Rodzaje kiełków
Kiełki soi
Nie nadają się do jedzenia na surowo - najlepiej lekko je poddusić na wodzie lub parze. Ich orzechowy smak zyskał uznanie przede wszystkim w kuchni chińskiej. Dietetycy podkreślają, że to doskonałe źródło białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych i izoflawonów. Spożywane regularnie normalizują pracę układu nerwowego i hormonalnego, zapobiegają nadciśnieniu, zakrzepom i poprawiają wygląd skóry. Jako bogate źródło fitoestrogenów polecane są kobietom w okresie klimakterium.
Kiełki rzodkiewki
Specyficzny smak zawdzięczają olejkom gorczycowym - warto zaznaczyć, że wystarczy zaledwie kilka kiełków, aby nadać potrawie ostrego smaku i aromatu. To doskonały, naturalny lek na przeziębienie. Zawiera bowiem spore dawki witaminy C i pomaga w odkrztuszaniu. Kiełki te mają także właściwości przeciwzapalne, dezynfekujące, oczyszczające i moczopędne. Hamują rozwój bakterii i drożdży. Łagodzą dolegliwości wątroby, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.