Rodzaje kiełków
Kiełki cebuli
Mają charakterystyczny zapach i dość zwartą formę. Zjada się je na surowo np. dodając do kanapek lub sałatki. Są wyjątkowo bogate w witaminę C, dlatego poleca się je zwłaszcza w okresie osłabionej odporności. Ich regularne spożywanie odkwasza organizm, oczyszcza krew, obniża poziom glukozy i reguluje obecność "złego" i "dobrego" cholesterolu. Duża zawartość siarki sprawia, że korzystnie wpływają na kondycję i wygląd włosów.
Kiełki lucerny
Mają nieco cierpki, orzechowy posmak. Spożywa się je na surowo - dobrze smakują nawet z samym chlebem z masłem. Wzmacniają mięśnie, kości, zęby i wspomagają leczenie dolegliwości reumatycznych. Mają zdolność odtruwania organizmu i poprawiania apetytu. Poleca się je szczególnie osobom, które nie tolerują preparatów żelaza, a cierpią na niedobór tego składnika. Z kolei zawartość lecytyny sprawia, że korzystnie wpływają na pamięć i proces myślenia.