Kawa po brazylijsku
Także w Ameryce Południowej powszechne jest dodawanie do kawy słodkich i aromatycznych pyszności. Np. do kawy po brazylijski potrzebne będą czekolada, cukier, mleko, śmietanka, wanilia i cynamon. Oczywiście niezbędna jest też sama kawa, a że Brazylia to kawowy potentat, jej mieszkańcy używają tylko najlepszych gatunków. Aby przygotować kawę po brazylijsku 5 kostek czekolady należy rozpuścić na parze w niewielkim rondelku. Do płynnej masy dodać szczyptę soli i łyżeczkę ciemnego cukru. Następnie trzeba dolać pól szklanki wrzątku, wszystko wymieszać na jednolitą masę i podgrzewać aż zgęstnieje. Do czekolady dolewamy ćwierć szklanki mleka i taką samą ilość śmietany do deserów. Następnie dodajemy 3/4 szklanki mocnej, gorącej kawy (świeżo zaparzonej). Na końcu wrzucamy szczyptę cynamonu oraz wanilii i kawa gotowa.