Kawa po włosku
Mieszkańcom europejskiej stolicy kawy, słonecznej Italii, z pewnością takie określenie nie przyszłoby do głowy. Przecież kawa ma tak wiele oblicz, a Włosi nie lubią się ograniczać. Dla nich o wspaniałości kawy decydują wszystkie jej oblicza. Np. większość z nich nie wyobraża sobie poranka bez... cappuccino. Choć większość z nas wierzy, że Włochów budzi mała filiżanka mocnego espresso, oni sami lubią wchodzić w poranek spokojnie, pałaszując słodkie śniadanie i rozkoszując się aromatyczną cappuccino często z dodatkiem cynamonu, czekolady czy słodkiego syropu. Jednak aby powstał ten poranny rodzaj kawy, potrzebna jest baza, czyli espresso. Tradycyjne włoskie espresso, pijane w tym kraju często kilka razy dziennie, to mała (25 ml), czarna i bardzo mocna kawa, parzona z 7 gramów zmielonych wysokogatunkowych ziaren kawy, w temperaturze 90 stopni, pod ciśnieniem 9 barów w 25 sekund. Prawdziwe espresso powstaje wyłącznie w ekspresie ciśnieniowym.